Hihetetlen milyen fotókat készít Michael Stokes

Bátran nekivetkőztek: Egy erőteljes fotósorozatban mutat meg olyan meztelenül pózoló háborús veteránokat egy fényképész, akiknek amputálni kellett az egyik végtagjukat

Néhány sérült háborús veterán mindenekfelett csak normális szeretne lenni. És amikor Michael Strokes, 52 éves fényképész elmerül a munkában, azok is lesznek. Michael nem hagyományos fotókat készít háborús hősökről, akik egyenruhában tisztelegnek. Helyette a Los Angeles-i művész reflektorfénybe helyezi a meztelen valóságot és megmutatja a magabiztos, szexi oldalukat.

10

11 13   12 14 15

Michael azt mondja, hogy nem adja vissza az általa fényképezett veteránok önbizalmát, már magabiztosan jönnek el hozzá. A projekt nem szándékosan, 2012-ben kezdődött el, amikor a 26 éves Alex Minsky amerikai tisztet fotózta, aki elvesztette az egyik lábát, amikor a teherautójával egy bombára hajtott Afganisztánban. Alex-nek több sérülést is sikerült szereznie- törött állkapocs, traumatikus agyi sérülés, zúzódások – és alkoholizmustól, illetve depressziótól szenvedett mire hazajött. De miután kilábalt abból a sötét korszakból, elkezdett edzeni járni egy közeli konditerembe, idővel felkeltve a figyelmét Michael-nek, aki felkérte egy fotózásra.

Ahelyett, hogy borús arccal szomorkodott volna egy kerekesszékben, Alex magabiztosan pózolt, megmutatva dagadó izmait és színes tetoválásait félmeztelen képeken. „Óvatosan akartam megközelíteni” mesélte Michael a Daily Mail Online magazinnak. „Egy fitness fényképész voltam, aki erotikus élt adott a képekhez és ugyanezt szerettem volna Alex fotózásán. De nem akartam, hogy olyan helyzetbe kerüljön, ahol rosszul érzi magát. De ő erős és kemény volt, szóval gondoltam, hogy ugyanúgy fogom fotózni, mint egy nem amputált embert.”

Habár a fényképek felkeltettek egy kis érdeklődést eleinte, egy év telt el előrehaladás nélkül. Utána a Daily Mail Online írt egy cikket Michael-ről és a fényképekről, ami mindent megváltoztatott. „Ha nem lett volna a Daily Mail Online, még egy év telt volna el folytatás nélkül. Pár órával a képek közzététele után hívásokat kaptam a Good Morning America és a Today Show műsorok szerkesztőitől és hirtelen mindenki őt {Alex-et} akarta”

Most, ha Michael felkeresi a veterán közösség egy tagját, hogy lefényképezze, nagy az esély, hogy az illető már ismeri őt. Ezután sok időt tölt velük a fotózás előtt, hogy megszokják a környezetet és ne érezzék kényelmetlenül magukat. A veteránok a művégtagokkal vagy azok nélkül, néha fegyverekkel a kezükben vagy dögcédulákkal pózolnak. Vannak, akik pár ruhadarabot dobnak le, másokon éppen semmi nem marad. Egy dolog közös: mindannyian erősnek, magabiztosnak és dögösnek néznek ki.

Michael szerint a legtöbb férfi alig várja, hogy lássa a képeit, de néha vannak, akik hezitálnak. „Volt egy veterán, aki komolyan meg volt sérülve és először nem engedte, hogy nyilvánosságra hozzuk a képeket. Nem volt hozzászokva, hogy így lássa magát. De két hét után megadta az engedélyt. Később meg volt döbbenve a visszajelzésektől, az emberek mondták neki, hogy milyen gyönyörű és szexi és hogy egy hős. Őszintén meglepődöttnek tűnt.”

16

17 18

 

19

 

20 21

 

Michael-nek nemrégiben kijött egy fénykép albuma Bare Strength címmel, valamint egy 2016-os naptár is, amiben a könyv pár képe található. Michael jelenleg a harmadik kiadványára gyűjt, két nap alatt közel 50.000 dollárt kapott, mostanra ez az összeg 250.000 dollárra dagadt. Az első két könyv inkább a férfiakra koncentrált, Always Loyal című albuma nőket is bemutat, akik a hazát szolgálták.

Michael szerint az emberek azért jeleztek vissza ilyen pozitívan, mert a képeken az emberek személységére koncentrált és nem a végtagokra. „Szerintem azt veszik észre először, hogy milyen helyes akit a képen látnak és csak később tűnik fel nekik, hogy amputálva van egy végtagjuk.”

22

 

23                                 24

 

25

 

26

 

27 28

 

31

 

29 30                                                                                                             30-1

Bármennyire jó nézni a képeket, mély mondanivalójuk is van.
„Veteránokat vagy koporsóban vagy teljesen lerokkanva látsz. Ezek az intim képek a veteránok életének egy olyan szemszögét mutatja meg, amibe nem kaptak betekintést eddig az emberek. Ez egy gyönyörű, művészi, látható és maradandó emlékeztetője annak, hogy az ország és az emberek milyen árat fizetnek a háborúért.”

 

Kérjük támogassa Magyarország első, s egyetlen bionikus mozgásszervi protézisekkel foglalkozó szervezetét!

NEM ÍGÉRETEKRE, TETTEKRE VAN SZÜKSÉG!

A legkisebb adomány is NAGY segítséget jelent.
Budapest Bank 10101205-50355600-01004001
A végtaghiányos, és rászoruló gyerekek nevében is KÖSZÖNJÜK!!! 

Csatlakozz: www.facebook.com/bionikusmozgasszervialapitvany

A cikk idegen nyelven: 

http://www.dailymail.co.uk/femail/article-3165402/Photographer-captures-amputee-war-veterans-posing-naked-proudly-revealing-injuries-powerful-picture-series.html

Michael Stokes hivatalos oldala: 

https://www.facebook.com/MichaelStokesPhotography?fref=ts

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather